The Transpartner Handbook – recensie

The Transpartner Handbook. A Guide for When Your Partner Transitions, Jo Green. London/ Philadelphia: Jessica Kingsley Publishers, 2017

recensie

Een handboek speciaal voor ons, partners. Eindelijk. Snel besteld en gelezen. En tot grote teleurstelling. Het is een handboek voor partners, niet over partners. Het geeft uitleg over het proces dat transgenders doormaken, de gevoelens van transgenders, over de dingen waar transgenders tegenaan lopen en hoe transgenders het beste begeleid kunnen worden. Het is een goed boek voor beginners. Als je wilt weten hoe er op het moment over genderidentiteit nagedacht wordt binnen de trans-gemeenschap, legt de auteur uit waarom de uitdrukking ‘geboren in het verkeerde lichaam’ geen recht doet aan de diversiteit onder transgenders. Prima als je wilt weten wat je trans-geliefde nodig heeft. Maar niet als handboek om samen op een evenwichtige manier door de transitie heen te komen.

Het is een goed boek voor mensen die ernaar streven de ‘perfecte partner’ te zijn. En een recept om jezelf voorbij te lopen. Want het boek gaat voorbij aan de eigen – andere – transitie die je als partner doormaakt wanneer je geliefde verandert. Het biedt geen houvast voor partners voor wie het lastig is om te herkennen en benoemen wat zij zelf meemaken door de transitie van hun geliefde, dus ook geen gereedschap om met de transgeliefde in gesprek te gaan over wat de partner nodig heeft.

‘How to be an ally when your partner transitions’ was een betere ondertitel geweest. Voorlopig wachten we nog op het handboek waarin transgenders leren hoe ze hun partners kunnen meenemen in hun transitie, en waarin partners leren dat ze niet gek/ transfoob / emotioneel instabiel zijn wanneer ze af en toe doodmoe worden van de hele transitie en alles wat erbij komt kijken.

Marian Geurtsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *