Lezing voor psychologen

Op 21 september was ik in Amsterdam te gast op een studiedag voor psychologen en seksuologen van PsyQ. Het thema van de studiedag was: ‘Man of vrouw; min of meer’. Niet toevallig een herneming van de titel van een boek van Tim de Jong uit 1999. Anno 2017 is er weer veel te verkennen over het tussengebied tussen man en vrouw. Deze studiedag was bedoeld om hulpverleners bij te praten over de huidige stand van zaken in de hulpverlening aan transgender personen.

Ik heb daar graag het verhaal van de partners aan toegevoegd. Omdat heel veel partners vroeger of later in het proces vastlopen, overbelast raken, burnout raken. Omdat het nog steeds voorkomt dat een partner bij een willekeurige psycholoog te horen krijgt: ‘Waarom zoek je niet een andere partner?’ Of juist: ‘Uw partner kan er niets aan doen dat zij transgender is; u moet zich daaraan aanpassen?’

Partners maken ook een transitie door. Ze verruilen alles dat vanzelfsprekend was voor een leven vol onzekerheden. Ze hebben te copen met vragen over mannelijkheid, vrouwelijkheid, hun eigen verwachtingen en behoeftes, rolpatronen, seksualiteit. En daarnaast zijn ze de belangrijkste steunpilaar van een transgender die zichzelf opnieuw aan het uitvinden is. Ik was blij dat ik de gelegenheid had om een grote groep hulpverleners hier iets over te vertellen.

 

 

 

Uit de reacties in de evaluatie:

  • “Treffend verwoord, indrukwekkend!”
  • “Mooi verhaal, hoe een partner dit heeft ervaren en met haar ervaring anderen helpt”
  • “Prachtig verwoord hoe moeilijk het kan zijn voor partner, omgeving, gezin en kinderen.”