3FM Tussenuur over transgenders en verliefdheid

Leuk: 3FM Tussenuur heeft een aflevering “Je partner is transgender”. Maar de titel dekt de lading niet. Het thema is andersom: hoe vind ik als transgender een nieuwe liefde?

Het is nogal een vraag: stel dat jouw geliefde zou vertellen dat hij of zij in transitie wil. Blijf je dan? De mensen die op straat geïnterviewd worden, zijn eerlijk.
De enige partner die aan het woord komt, weet al vooraf dat ze op iemand afgestapt is die transgender is. Haar motivatie is nieuwsgierigheid. En dan is het leuk als het ook nog klikt. “Als je gevoelens hebt voor een persoon, dan maakt het niet meer zoveel uit of het een man is of een vrouw”, zegt één van de meiden die erover nadenkt. Maar dit geeft wel een simpel beeld van verliefdheid en relaties. Wat zijn “gevoelens”? Welke rol speelt verliefdheid? Lichamelijke aantrekkingskracht? En waarop word je verliefd? Is uiterlijk helemaal onbelangrijk, zoals deze meiden lijken te zeggen? Misschien ben ik hopeloos ouderwets. Maar misschien ook denken sommige mensen er iets te eenvoudig over. “Voor mij verandert er niets”, zegt een transman in het filmpje. Ja dat is nu net het verschil. Jouw partner is niet in transitie.